4 tips om last-minute problemen te voorkomen

Eén van de grootste ergernissen bij het publiek is een spreker die nog niet met z’n presentatie kan beginnen omdat er iets mis is met de techniek: de beamer werkt niet, geen internet verbinding of de microfoon werkt niet. Herkent u dit? Helaas komt dit nog steeds vaak voor, en bij sommige sprekers zelfs meer dan één keer. Trap niet in die valkuil, voorkom dat uw zorgvuldig voorbereidde betoog om zeep wordt geholpen door een last-minute probleem, dat bijna altijd te maken heeft met de techniek. Om de bonus-tip uit het artikel collega-auteur Joeri Cox wat verder uit te diepen, onderstaand vijf tips om technische problemen het hoofd te bieden:

4. Zet alles op uw laptop

Ja, er zijn talloze sites als dropbox, SlideShare of prezi om uw presentatie vanaf te spelen, maar u heeft er geen invloed op of u in de zaal een internetverbinding tot stand krijgt. Volgens de wet van Murphy heeft het congrescentrum net in úw zaal geen dekking voor het gegarandeerde draadloze internet. Dat geldt ook voor de leuke Youtube filmpjes die u wilde tonen. Neem contact op met de auteur om de film op te vragen en zet het op uw laptop.

3. Gebruik marges

Weet u zeker dat de beamer het volledige beeld projecteert? Staat het scherm wel goed? Het komt vaak voor dat het beeld net iets groter is dan het scherm. Hou hier rekening mee met het ontwerp van uw dia’s. Zorg dat uw (kern-)boodschap niet tegen de rand aankomt, maar hou een paar ‘centimeter’ speling.

2. Skype, twitter, nieuwe mail

Zet al deze notificaties uit voordat u met uw presentatie begint. Het kan u voor een genânte situatie behoeden. Hou ook rekening met de screensaver en het energiebeheer.

1. Neem een verlengsnoer mee

Sommige stopcontacten staan (te) ver weg. stop altijd een extra verlengsnoer in uw tas. Voorkom dat uw computer er halverwege mee stopt vanwege een lege accu. Controleer als u uw computer aansluit of die daadwerkelijk stroom krijgt. Als u overigens (ook) van een flip-over gebruik maakt is het ook handig om wat extra stiften mee te nemen, zodat u zeker weet dat ze het doen.

 

Uw presentatie is té belangrijk om door een last-minute probleem om zeep geholpen te worden. Bereid u ook voor op dit soort problemen. Uw publiek zal u daar dankbaar voor zijn.

2 reacties op “4 tips om last-minute problemen te voorkomen”

  1. Hey Arthur,

    Mooi stuk!

    Om aan te vullen; tip 4, zet alles op je laptop
    Helemaal mee eens… maar neem ook altijd een USB-stick mee, met daarop al je materiaal. Je zal net zien dat men daar een vaste PC gebruikt om op te presenteren, of dat iemand anders per se vanaf zijn of haar laptop wil presenteren… plus – als het mis gaat, gaat alles mis (wet van Murphy) en zal je laptop het waarschijnlijk begeven!

    Daarnaast als extra tip; neem extra batterijen mee – wellicht voor je draadloze microfoon en anders voor je presentatie-afstandsbediening!

  2. Goede aanvulling Jerre. En om dat stuk helemaal compleet te maken: sla je presentatie op de USB stick op in een eerdere versie en gebruik geen exotische lettertypes. Grote kans dat de PC van de gastheer dat anders niet aankan!

Reageer

Reageren? Kritisch is prima, maar als je onbeleefd wordt, halen we je reactie weg. Gebruik alsjeblieft je PERSOONLIJKE naam of voorletters en niet je bedrijfsnaam en zet je bedrijfsnaam niet onnodig in de reactie, omdat beide overkomen als SPAM. Veel plezier en bedankt voor je bijdrage aan de discussie!