PowerPoint presentatie op de iPad

Keynote op de iPadJamie Garroch ging op zoek naar het antwoord op de vraag: “Hoe kan ik mijn PowerPoint afspelen op de iPad?“.

Hij onderzocht zes manieren:

 1. Converteer de PowerPoint naar een video
 2. Converteer de PowerPoint naar een serie afbeeldingen
 3. Converteer de PowerPoint naar een PDF
 4. Converteer de PowerPoint naar Flash* (geen standaard mogelijkheid op de iPad, maar mogelijk via een 3rd party App)
 5. Bekijk de PowerPoint presentatie via een social media sharing website (SlideShare, SlideRocket, MobileMe, etc.)
 6. Speel de PowerPoint presentatie af in Keynote voor de iPad

De eerste vier opties converteren je presentatie en tasten onherroepelijk je kwaliteit, nauwkeurigheid of de opbouw en animaties aan. Niet echt een optie.

Bekijken via een website (optie 5) vereist een (goede) internetverbinding, waardoor optie 6 realistisch gezien overblijft.

Keynote importeert PowerPoint files (.PPT en .PPTX), maar er vind wel een Keynote interpretatie plaats. En Keynote op de iPad is een stuk beperkter. Daardoor verdwijnen een flink aantal (complexe) effecten, transities en lettertypen.

Hoe maak je een PowerPoint voor de iPad?

Jamie concludeert (na uitgebreide research) dan ook dat een PowerPoint presentatie afspelen op de iPad alleen goed gaat wanneer je rekening houd met:

 1. Keep it simple – gebruik geen complexe functies van PowerPoint.
 2. Lettertypen – zorg dat je een van de 7 basis-fonts gebruikt: Arial, Courier, Courier New, Georgia, Times New Roman, Trebuchet MS, Verdana.
 3. Transities – gebruik alleen vervagen (fade) en wipe.
 4. Video – niet gebruiken, tenzij je je codexen kent!
 5. Aspect Ratio – Ontwerp voor 4:3 aspect ratio voordat je ook maar iets anders gaat doen.
 6. Afbeeldingen bewerken – Bewerk geen afbeeldingen in PowerPoint. Doe het in een ander programma en importeer de bewerkte afbeelding. Of gebruik de ‘Plakken speciaal…‘-truc (copy/paste special): bewerk de afbeelding in PowerPoint, knip en gebruik ‘Plak speciaal…’ > Plakken als afbeelding of PDF.

Dan maak je een redelijke kans dat je presentatie zoals bedoelt overkomt naar de iPad.

2 reacties op “PowerPoint presentatie op de iPad”

 1. Ik wil nog een toevoeging doen. Door powerpoint om te zetten in pdf en die in prezi importeren. Werkt uitstekend, geen kwaliteitsverlies. Zelfs nog mogelijkheid effecten van prezi toe te voegen. Succes!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Tweets die vermelden PowerPoint presentatie afspelen op de iPad | Presentatie blog -- Topsy.com - 3 februari 2011

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Peter van der Loo en Arnout Drenthel, Presentatieblog.nl. Presentatieblog.nl heeft gezegd: Die laatste tweet moest dus zijn met URL: PowerPoint presentatie op de iPad http://t.co/XPkOLUf […]

Reageer

Reageren? Kritisch is prima, maar als je onbeleefd wordt, halen we je reactie weg. Gebruik alsjeblieft je PERSOONLIJKE naam of voorletters en niet je bedrijfsnaam en zet je bedrijfsnaam niet onnodig in de reactie, omdat beide overkomen als SPAM. Veel plezier en bedankt voor je bijdrage aan de discussie!