Vijf verrassende openingen voor je bijeenkomst

Uit psychologisch onderzoek blijkt dat het begin (en het einde) van je presentatie of bijeenkomst extra belangrijk zijn. Het zijn de momenten waarop je automatisch de aandacht hebt van je publiek, je ze kan verrassen en je presentatie of bijeenkomst memorabel kan maken. Ik geef je vijf openingen die je publiek niet snel zal vergeten!

Jullie zitten verkeerd om!

De eerste rijen blijven vaak leeg. Mensen gaan op een ‘veilige’ plek zitten, een plek waar jij als presentator niet snel zal komen met je microfoon. Tenzij jij de zaal omdraait…!
Deze opening werkt alleen in een zaal met losse stoelen. Zet je welkomstslide aan (of zet je flip-over klaar) en laat je publiek rustig plaats nemen. Op het moment dat je begint, sta je echter aan de andere kant van de zaal en vertel je dat alle stoelen verkeerd om staan. Laat je publiek zich daarom naar je omdraaien. De mensen die ‘veilig’ helemaal achterin zijn gaan zitten, zitten nu ineens helemaal vooraan. Zorg wel dat je aan deze kant van de zaal ook je hulpmiddelen klaar hebt staan.

Begin met een mooi verhaal

FROG_IS_FROG_MINI_CVR_NL.qxd

Ik heb het één keer meegemaakt; een dagvoorzitter begon met het verhaal ‘Kikker is kikker’ van Max Velthuis. Een schitterend kinderboek over geloof in jezelf en je richten op je eigen kwaliteiten. Het paste ook helemaal bij het thema van de dag (talentontwikkeling) en het greep direct de aandacht van de hele zaal. Begin je bijeenkomst eens met een mooi verhaal – ze hangen aan je lippen!

Laat je publiek iets doen

Je publiek zit er klaar voor, maar waarom laat je ze niet even iets doen? Laatst liet ik mijn publiek hun buurman of buurvrouw natekenen op een stuk papier. Eén minuut kregen ze daar de tijd voor om deze vervolgens met elkaar uit te wisselen. Uiteraard werden de tekeningen uitgewisseld met veel excuses (sorry, ik kan niet zo goed tekenen). Vervolgens stelde ik mijn publiek de vraag hoe kinderen van vier deze opdracht zouden vinden en aan wie zij allemaal de tekening zouden laten zien. Ook hier geldt weer; bedenk iets dat past bij het thema van jouw presentatie of bijeenkomst (in mijn geval ging dat over het ‘durven delen’ van ideeën).

iStock_000014333767Small

Maak kennis met elkaar.

Een veel gebruikte opening is om je publiek kort kennis te laten maken met elkaar. Dat kan bijvoorbeeld door een energizer die ‘ga staan als…’ heet. Vraag je publiek te gaan staan als de stelling op hen van toepassing is. Begin met algemene stellingen (‘ga staan als je uit Utrecht komt) en eindig met stellingen die passen bij het thema van de dag (‘ga staan als je het spannend vindt om voor een groep te spreken’). Bij sommige vragen kun je kort doorvragen met enkele mensen die staan (of zitten) – dan heb je gelijk je interactie op gang gebracht!
Je hand opsteken kan natuurlijk ook, maar staan is veel leuker en dynamischer!

De verkeerde volgorde

Let op: deze opening werkt alleen goed bij ervaren sprekers en organisatoren van een bijeenkomst.
Aan het einde van elke bijeenkomst worden de sprekers en de organisatie vaak nog even in het zonnetje gezet. Een moment waarop het publiek meestal afhaakt en beleefd nog even een applaus geeft.
Begin daarom eens met je afsluiting van je bijeenkomst of presentatie! Bedank de organisatoren, roep ze naar voren. Bedank de sprekers en geef ze de traditionele fles wijn of het bosje bloemen. Laat het publiek ze een extra hard applaus geven. Zeg dat je aan het applaus kon horen dat ze alle verwachtingen overtroffen lijken te hebben en vertel daarna dat ze dat natuurlijk nog wel even moeten bewijzen. Ga vervolgens je zaal in en vraag aan je publiek welke verwachtingen er zijn en wat ze hopen te horen vandaag. Vraag goed door; naar welke spreker kijken ze het meeste uit en wat hopen ze te leren van hem of haar. Bereid je spreker en de organisatie goed voor op deze opening en ontkracht onrealistische verwachtingen van je publiek direct (daar gaan we helaas vandaag niet op in, maar wellicht kan daar in de pauze met je over doorpraten?).

Tot slot

Welke openingen van een bijeenkomst of presentatie herinner jij je nog? Ik ben benieuwd!

2 reacties op “Vijf verrassende openingen voor je bijeenkomst”

  1. Goede tips!

    De eerste kende ik uit eigen ervaring, maar dan met kleine krukjes, die iedereen de hele dag mee moest nemen.
    Je zou hem nog een stap verder kunnen voeren: het publiek in het midden en aan 4 kanten activiteiten.

  2. Wat een leuke openingen!

    Ik heb zelf laatst een presentatie gedaan, waarbij ze hun ogen allemaal moesten sluiten. Iedereen reageerde heel verbaasd en daarmee trok ik gelijk de aandacht. Terwijl ze hun ogen gesloten hadden, vertelde ik hun een kort verhaaltje dat paste bij mijn presentatie.

Reageer

Reageren? Kritisch is prima, maar als je onbeleefd wordt, halen we je reactie weg. Gebruik alsjeblieft je PERSOONLIJKE naam of voorletters en niet je bedrijfsnaam en zet je bedrijfsnaam niet onnodig in de reactie, omdat beide overkomen als SPAM. Veel plezier en bedankt voor je bijdrage aan de discussie!